COMPUTER CLUB IN MAASTRICHT

STUDIO  9  PLUS

COMPUTER VIDEO FOTO BEWERKING

Het bestuur en
leden heten u
hartelijk welkom
op onze website

HOME

CLUBDAG

BIJEENKOMST

KUNST

GOOGLE

CLUBLOKAAL

Studio 9 plus

altijd bij de tijd

1. Eerdere Windows installatie(s) verwijderen
Als je van Windows 7 of 8 naar Windows 10 upgradet, wordt er tijdens de installatie een kopie van je oude besturingssysteem opgeslagen in de map Windows.old, voor het geval je de Windows 10 installatie om wat voor reden dan ook ongedaan moet maken. Ben je tevreden met Windows 10 en werkt alles naar behoren? Dan zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om naar een eerdere versie terug te keren en kun je de kopie van je oude Windows installatie net zo goed weggooien om wat ruimte vrij te maken.

Om veiligheidsredenen kun je de map Windows.old niet zomaar verwijderen. Ga naar het zoekveld onderaan het scherm naast de startknop, typ Schijfopruiming en klik op de snelkoppeling die verschijnt. Selecteer de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en wacht totdat alle bestanden geïndexeerd zijn. Klik op Systeembestanden opschonen. Het kan zijn dat je het administratorwachtwoord in moet voeren. Kies opnieuw de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en wacht totdat Windows klaar is met indexeren. Zet vervolgens een vinkje in het vakje bij Vorige Windows-installatie(s), klik op OK en bevestig je keuze.

2. Kiezen wanneer je PC opnieuw opstart na Windows updates
Eindelijk kun je - in plaats van het eindeloos uitstellen van een herstart - een tijdstip kiezen waarop je computer opnieuw moet opstarten nadat er Windows updates geïnstalleerd zijn die een herstart vereisen.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging en klik onderaan in het hoofdvenster van Windows Update op Geavanceerde opties. Selecteer Melding om opnieuw opstarten te plannen in het keuzemenu onder de header Bepalen hoe updates worden geïnstalleerd.

Voortaan zal Windows na het downloaden van updates vragen wanneer je je computer opnieuw wilt opstarten. Handig!

3. Het startmenu personaliseren

Je kunt het startmenu helemaal naar je smaak aanpassen. Je kunt, net als op het startscherm van Windows 8, het formaat van Live-tegels aanpassen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Formaat wijzigen te selecteren. Je kunt kiezen tussen Klein, Normaal, Breed en Groot.

Bovendien kun je ervoor zorgen dat Live-tegels niet verversen (dus alleen als icoon dienen). Klik met de rechtermuisknop op de Live-tegel die je wilt uitschakelen en selecteer Live-tegel uitschakelen.

Als je liever helemaal geen Live-tegels gebruikt en alles wat met de Metro interface te maken heeft weg wilt hebben, kun je met de rechtermuisknop op de Live-tegels van alle standaard apps klikken om ze te verbergen (kies Van Start losmaken) of te verwijderen (kies Installatie ongedaan maken).

Om desktop apps aan het startmenu toe te voegen moet je met de rechtermuisknop op een app klikken en Aan Start vastmaken selecteren. Dit kan bijvoorbeeld met een snelkoppeling op de desktop, een uitvoerbaar bestand in de Verkenner of een app in het Alle apps menu.

4. De Mail app personaliseren
De Mail-app is sinds Windows 8 enorm verbeterd. De app is razendsnel en beter te bedienen met de muis dan voorheen en heeft veel meer functionaliteit. Bovendien kun je de app nu personaliseren. Het is mogelijk om de afbeelding in het previewpaneel te veranderen en je kunt instellen hoe de app moet reageren op gebaren die je op berichten toepast.

Al deze dingen kun je instellen door op het tandwielicoon links onderaan de app te klikken en Opties te selecteren. Om de opties voor gebaren aan te passen moet je naar Snelle Acties navigeren.

5. Notificaties beheren met het Actiecentrum
Het kan voorkomen dat je de systeemwijde notificaties van apps weleens misloopt omdat ze niet lang genoeg op je scherm blijven staan. Met het nieuwe Actiecentrum kun je alle gemiste notificaties bekijken door op de tekstballon in de systeembalk te klikken, en kun je de manier waarop apps notificaties versturen aanpassen zodat je er meer aan hebt.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen > Systeem > Meldingen en acties. Hier kun je per app de notificatie-instellingen wijzigen. De schuifbalk naast een app kan gebruikt worden om alle notificaties voor die app uit te zetten. Klik op de naam van een app voor specifiekere notificatie instellingen, zoals banners en geluiden. Als je de notificaties van een app nog specifieker wilt aanpassen, kan dit vaak binnen de app zelf.

Verder staan er onderaan in het Actiecentrum snelle links om onder andere de tablet-modus te gebruiken (hierover later meer), wifi en bluetooth te beheren en je locatie te delen.
6. Snelle Toegang uitschakelen
In Windows 10 is Snelle Toegang de standaardweergave in de
Verkenner. Hiermee worden de mappen die je het vaakst gebruikt en de bestanden die je het laatst geopend hebt kunt weergegeven. Om dit te wijzigen open een venster klik boven op beeld, klik op opties en op  
Map en zoekopties wijzigen. Wijzig bij verkenner openen in snelle toegang in deze pc.

7. De tabletmodus altijd gebruiken
Als je liever wilt dat de Verkenner zoals in Windows 8 standaard de Deze computer-weergave hanteert, dan kan dat. Ga naar Verkenner en selecteer Beeld > Opties in het lint bovenaan in het venster. Er wordt een nieuw venster geopend met de naam Mapopties. Op het tabblad Algemeen staat helemaal bovenaan de optie Verkenner openen in met een keuzemenu ernaast. Selecteer in dit menu Deze PC en klik op OK.

De Continuüm-functie in Windows 10 zorgt ervoor dat de gewone Windows-interface automatisch in een Metro-achtige interface verandert wanneer je het toetsenbord van je hybride apparaat of tablet loskoppelt, waardoor je ongestoord verder kunt werken in een interface die bij je huidige opstelling past.

Als je een pc hebt en toch liever altijd een startscherm met Live-tegels en full-screen-apps wilt gebruiken - of als je dit wilt met een hybride apparaat of tablet terwijl er een toetsenbord aan je apparaat gekoppeld is - dan kan dat met de tabletmodus. Klik op de tekstballon in de systeembalk om het Actiecentrum te openen en klik onderaan op de knop Tabletmodus. Alles wordt dan van je bureaublad gehaald, behalve de startknop, een terug-knop, de zoekfunctie en Taakweergave. Klik op de startknop om naar het full-screen startscherm te gaan.

8. Windows Hello
Met de Windows Hello-functie kun je veiliger inloggen door middel van gezichtsherkenning, vingerafdruk- of irisscan in plaats van een wachtwoord.

Helaas is deze functie niet op alle computers beschikbaar ten tijde van de release van Windows 10, omdat Windows Hello werkt met Intel's RealSense 3D-camera die slechts in een beperkt aantal modellen is ingebouwd.

Er is al een externe Intel RealSense-webcamkit voor ontwikkelaars beschikbaar, maar als je echt van plan bent om er regelmatig gebruik van te maken, is het een beter idee om te wachten totdat de technologie beschikbaar is in externe webcams die bedoeld zijn voor de consument.

9. Powerusers: Virtuele desktops, nieuwe Opdrachtprompt tools en GodMode
Windows 10 heeft een aantal coole functies voor powerusers (opnieuw) geïntroduceerd.

In Windows 10 kun je meerdere virtuele desktops aanmaken, zodat je je openstaande apps kunt splitsen tussen verschillende gevirtualiseerde versies van de desktop van je pc. Je kunt door middel van de Taakweergave (of Windows toets + Tab) van desktop veranderen, of tussen openstaande apps op alle virtuele desktops switchen met Alt + Tab.

Bovendien kun je openstaande vensters van de ene virtuele desktop naar de andere verplaatsen als je de boel wilt organiseren. Om dit te doen, moet je naar de desktop gaan waarop de app staat die je wilt verplaatsen. Ga naar Taakweergave en sleep de app naar de virtuele desktop (onderaan het scherm) waarop je de app wilt neerzetten. Je kunt de app ook naar een nieuwe desktop verplaatsen door hem naar de +Nieuw bureaublad optie rechts onderaan het scherm te slepen.

Het is eindelijk mogelijk om in Opdrachtprompt te kopiëren en te plakken met Ctrl + C en Ctrl + V. Verder kun je andere functies instellen door met de rechtermuisknop op de titelbalk van Opdrachtprompt te klikken en Eigenschappen te selecteren. Je krijgt dan een venster met allerlei andere opties te zien.

GodMode, een verborgen functie die voor veel powerusers onmisbaar is, is terug. GodMode is een menu waarin alle Windows-functies en opties bij elkaar staan en op type gesorteerd kunnen worden. Om deze functie te onthullen hoef je alleen maar op een willekeurige plek een nieuwe map aan te maken en deze de volgende naam te geven:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Als je liever wilt dat het een andere naam heeft dan GodMode, kun je dat deel van de tekst vervangen door iets anders.